vaske sko

Hvordan vaske sko?

 

Å vaske joggesko er noe mange kanskje ikke tenker på som en nødvendig ting å gjøre til tider da man ofte bruker de samme skoene om og om igjen. Det kan også være slik at man tenker at sko er på lik linje med tøy og at man helt sikkert bare kan kaste skoene inn i vaskemaskinen for å gjøre de rene igjen. Det som ofte skjer da er at man kan ødelegge de delikate midlene som har blitt brukt til å sette sammen skoen og i verste fall forvrenge skoene fullstendig. 

Så om du virkelig tenker å vaske skoene i vaskemaskinen, gjør det så forsiktig og hold de vekk fra tørketrommelen. Legg skoene i putevar, bruk kaldt vann, svært lite vaskemiddel, om du vasker helt hvite sko - bruk blekemiddel istedenfor, og med lav eller uten sentrifugering og la de lufttørke. Igjen, ingen tørketrommel! Videre vil vi forklare hvordan du kan gjøre vaske for hånd slik at du unngår å ødelegge dine favoritt par.

 

Generelle tips 

Her er noen generelle tips for å bevare utseende og kvaliteten av skoene dine før vi hopper rett inn i hvordan du skal vaske dem. De er svært enkle og kan fort bli en fin liten rutine når du har kommet hjem igjen. Det er alltid lurest å ta hånd om disse stegene så tidlig som mulig slik at du forhindrer at det eventuelt blir veldig vanskelig å få de rene igjen.

Steg 1 - Vask vekk synlig smuss. Evaluer tiden du har til å gjøre det og ta i bruk et rent håndkle, en brukt tannbørste som du har vurdert å kaste eller hvis du virkelig har dårlig tid; hendene dine. 

Akkurat som med tennene dine, er det viktig å fjerne smuss på skoene slik at vondt ikke blir verre - det vil spare deg for fremtidige problemer og hodepiner. 

Steg 2 - Det neste du kan gjøre er å fjerne resterende smuss som kom av en tur ute; uansett om du bare tok en gåtur til butikken der veien er ren - vil du bli overrasket over hvor mye som kan sette seg fast under skoen. 
 
Skyll skoene av med et vått håndkle eller en konsentrert stråle med vann; for eksempel under vasken eller dusjhode om du er forsiktig nok. Det er særlig kjekt å gjøre det om du har vært på en joggetur i skogen hvor det er vått og gjørmete. 
 
Steg 3 - Sist, men ikke minst, rengjør de store og synlige flekkene. Om du har klart å få store flekker på skoen og det er nylig; vil det nok være mulig å fjerne det om du er kjapp nok til å påføre en såpe og vann mikstur på flekken. 
 

Hva slags produkter du kan ta i bruk for dette kommer an på skoen og vi vil gå dypere inn i hvordan du skal kunne bli kvitt vanskelige flekker og merker senere i artikkelen.

De øvrige generelle tipsene vil du komme langt med, men det er viktig å være varsom med de ulike materialene skoene har og det krever litt mer oppmerksomhet av deg om du måtte rengjøre de ytterligere. Videre vil vi veilede deg gjennom hvordan du vasker strikkede, mesh, canvas, lær, syntetisk lær og semsket skinn sko

 

Strikkede og mesh sko

Også kalt knit, eller knitted shoes, som en kan beskrive som pustende med et mesh liknende utseende. Det har vært en stor trend i det siste å gå med strikkede joggesko, men problemet er at de samtidig har lett for å bli skitne. I motsetning til andre materialer man finner i sko, er strikkede materialer veldig porøse av natur; altså med andre ord forsynt med porer og åpninger. Det vil si at den tiltrekker seg gjørme, smuss, svette og alt som elsker å trekke seg inn i materialet, og som ofte kan oppleves å virke umulig å renses. 

Mesh sko har de samme problemene som strikkede sko da de begge er av et pustende materiale, skitt og annet smuss blir fanget i nettingen omkring skoen når du for eksempel er på en joggetur eller trener. Forskjellen mellom mesh og strikkede derimot, er at mesh sko er som regel laget av syntetiske materialer som polyester eller nylon og tåler da mer grundigere rengjøring.

Hvordan vaske sko i vaskemaskinen

Våre løpesko er av et mesh materiale og vi har kommet frem til at den tåler vaskemaskinen så lenge du tar ut skolissene og innleggsålen og setter vaskemaskinen på 30 grader med lav sentrifugering. De hvite skoene er laget slik at de bevarer hvit-fargen lenger. Men om du ønsker å være mer forsiktig, følg rådene under. 

joggesko, vaske sko, hvordan vaske sko

Ved hjelp av denne guiden, skal vi gjøre det umulige mulig. Selv om knit og mesh sko krever en del kjærlighet, betyr det ikke at de ikke kan bli forvandlet til den opprinnelige tilstanden - de trenger bare litt ekstra tålmodighet og ømfintlighet.

Slik gjør du det 

Med strikkede sko må du være svært forsiktig, de er myke og formbare noe som gjør dem mer skjør i motsetning til en nylon blanding mesh eller andre materialer. Det betyr at børsting er fy-fy og blir for grovt for stoffet, så du må ta i bruk en myk klut eller mikrofiber klut for å fjerne flekkene. 

 1. Med tanke på produkter for rengjøring, må du også være varsom. Kjemikaliene i vaskemidler kan virke for kraftig for stoffet. I stedet, bruk mild dusjsåpe.
 2. Tildekk område du ønsker å vaske med såpen og bløt det med kaldt vann
 3. forsiktig gni det med kluten du har tilgjengelig til flekken har blitt løftet ut av stoffet.
 4. Fjern såperestene med et vått håndkle og la den lufttørkes. 

Med mesh, kan det hende at man har tatt i bruk sterkere materialer som nylon og polyester og det vil da være mulig å bruke en børste om du har det tilgjengelig eller en brukt tannbørste. Det varierer også om skoene er myke eller harde; så om du går for tannbørste, bruk myk bust for myke sko og hard bust for harde sko. 

 1. Du kjenner skoen din best, så velg den riktig børsten - myk for myk og hard for hard. 
 2. Børst vekk skitt og smuss som du har på skoen.
 3. Bland 1 del natron / bikarbonat med 1 del eddik og bløtlegg miksturen på de skitne områdene eller flekkene i rundt 15 minutter.
 4. Etter de 15 minuttene har gått, skrubb forsiktig område du tildekket i et par minutter før du tilslutt tar i bruk en myk og våt klut til å vaske og tørke det vekk.
svarte løpesko, joggesko, treningssko

Syntetisk lær sko

Materiale i syntetiske lær sko holder ikke på flekker like stramt slik det gjør med nylon/polyester mesh og mer tilgivende enn ekte lær sko, slik at vanskelighetsgraden for å vaske de syntetiske skoene dine er heldigvis mye enklere. Forhåpentligvis så vil du legge merke til at smuss og skitt løftes opp enkelt i det du begynner å rengjøre dem.

 

Slik gjør du det 

 1. Bland en mikstur som inneholder varmt vann og litt mildt vaskemiddel 
 2. Hent en ren klut og bløtlegg den i miksturen før du begir deg ut på å vaske vekk og bløtlegge de skitne områdene på skoen din. 
 3. Når du har bløtlagt de skitne områdene, skrubb de gjerne forsiktig med en børste eller tannbørste i et par minutter.
 4. Tørk skoene så rent med en myk og våt klut for å fjerne såperestene og la skoene lufttørkes. 

 

Canvas sneakers

Canvas sko er imidlertid mindre tilgivende og har lettere for å bli skitne enn de syntetiske lær skoene, men de tar igjen på det at de er svært bestandig eller slitesterke. Når det er sagt, så vil det da være mulig å rengjøre skoene med vaskemaskinen din; 

bare vær varsom og pass på at du helst legger de i putevar og lar den gå på et sensitivt program med kaldt vann og veldig lite rengjøringsmiddel, og om skoene er helt hvite kan du legge til blekemiddel og droppe rengjøringsmiddelet. Når den er ferdig, ta de ut og la de lufttørkes. Men det er alltid best å vaske skoene for hånd, da du vil ha mer kontroll over hva som går hvor. 

Slik gjør du det for hånd 

 1. Lag en mikstur som inneholder en lik mengde natron og varmt vann.
 2. Finn frem den gode gamle, og brukte eller en ny spesifikt for sko, tannbørsten og dypp den i miksturen du blandet sammen.
 3. Skrubb så flekkene og skitt som har havnet på skoene med tannbørsten til det blir rent.
 4. La skoene tørke med miksturen du skrubbet inn fremdeles på før du eventuelt vasker vekk natron blandingen som har tørket inn og blitt hard med en fuktig klut. 

 

Lær sko

Lær kan være et fantastisk materiale som kan gjøre stort for et antrekk, men det kan også skape store frustrasjoner og hodepine når en skal rengjøre plaggene. En kan lett få en del flekker på lær skoene og de er svært enkle å få slitasjemerker på og av omtrent hva som helst, noe som kan forvrenge materialets naturlige patina. 

Så fort du legger merke til at skoene har fått en flekk på seg, vil det viktigste være å nøye utføre en rengjøring på flekkene som har oppstått. 

 

Slik gjør du det  

 1. Lag en mikstur med litt flytende oppvaskmiddel og vann i en bolle. Dypp en mikrofiberklut i miksturen og bruk den til å forsiktig vaske vekk synlige skitt og salt flekker fra overflaten til skoen.
 1. Tilsett natron til miksturen fra steg 1, og bland det med en brukt tannbørste om du bruker det eller en børste med en egnet bust til lær. Bruk tannbørsten til å skrubbe sålene til skoen til du ikke ser noe skitt igjen. Tørk så vekk såpe og smuss med mikrofiberkluten, eller forsiktig skyll det vekk under vasken. 
 1. En finurlig idé vi har kommet frem til er at man kan bruke vindusvaskemiddel til å gjøre skoene blankere! Spray middelet enten direkte på skoen eller på en mikrofiber klut, så poler den og tørk den tørr.
 1. Gjør det samme med den andre skoen og la de tørke fullstendig, men skygg de vekk fra direkte sollys og varme. 

 

Semsket skinn sko

Semsket skinn sneakers, eller suede, er en av de mest frustrerende skoene å prøve å bevare kvaliteten på. Suede mangler den ytre beskyttende barrieren til lær noe som gir den den fløyelsaktige følelsen på skoene, men det åpner opp for at den også blir svært sårbar for et hav av ekle ulykker du kan komme over når du går med de. For å gjøre vondt verre, er semsket skinn også ganske motstandsdyktig til rengjøring. 

Om du ikke har gjort det, så vil det være lurt å investere i en børste spesielt egnet for semsket skinn. Bare vær varsom med børstingen da du ikke vil være for aggressiv, men børsten kan gjøre underverk for å rense overflaten. 

En annen ting du kan investere i er et suede viskelær. Du presser viskelæret mot flekken og gnir og manipulerer det til flekken forsvinner. Når du er ferdig, ta en ren klut for å fjerne rester som kom av rensingen. 

Om skoene fremdeles ikke har blitt rengjort av de to midlene du investerte i eller bare ikke ønsker å investere i det, da kan du ty til hvit eddik. 

 

Slik gjør du det 

 1. Påfør litt av den hvite eddiken på en ren klut før du varsomt bløtlegger kluten på flekken. Du trenger ikke mye av eddiken, så påfør så lite som mulig. 
 2. Vask flekken forsiktig med kluten som har hvit eddik på seg.
 3. Når du har klart å få vasket vekk flekken, rengjør område med en vanndampet klut eller et håndkle og la den lufttørke. 

 

Slik holder du skoene rene

Nå som du har fått en ekte innføring i hvordan du rengjør sneakers, kan vi oppsummere guiden med noen få enkle tips for å holde de rene. 

 1. Spot-check skoene dine hver gang du kommer hjem. Det kan virke som en unødvendig og slitsom ekstra ting å gjøre, men om du har kontroll over hvordan skoene dine har det før du legger dem vekk kan du opprettholde kvaliteten deres. 
 2. Det er super viktig å rengjøre flekker umiddelbart når du legger merke til dem. Grus, jord og annet klissete greier du møter på kan være enklest å få rengjort umiddelbart i det de kommer i kontakt med skoene dine, så prøv å gjør noe med det så fort som mulig, selv om alt du har tilgjengelig er litt såpe og vann på toalettet i baren. 
 3. Sist men ikke minst, påfør midler som skaper en beskyttende barriere når det er nødvendig. Det er ikke alle sko variantene som trenger å sprayes eller gnis inn, men det er særlig lær og semsket skinn som vil ha stor glede av litt ekstra kjærlighet. Husk å impregnere skoene dine. 
 4. Du impregnerer lær sko med voks. Semsket / Nubuck eller andre sko som for eksempel sneakers og joggesko; bruker du spray. Husk å vask skoene og la de lufttørkes med mindre de er helt nye før du impregnerer, slik at impregneringen blir et ferskt og beskyttende lag. 
Tilbake til bloggen