Hva er pronasjon

Hva er pronasjon, underpronasjon og overpronasjon

Pronasjon

Kroppen vår har et eget system som er til for å absorbere støt og det er det man kaller pronasjon. Det er en rullebevegelse som skjer når vi setter foten ned på bakken og normalt sett så er det slik at det starter på utsiden av hælen før den ruller videre fremover mot stortåen. Det er en viktig funksjon i kroppen vår som er til for å fordele belastningen foten står ovenfor. 

joggesko med god demping for underpronasjon

 

Det at vi overpronerer eller oversupinerer er noe vi som regel blir født med og det er viktig å huske på er at det er noe som er helt naturlig. For en eller annen grunn så har det seg slik at noen er født sterkere på en viss måte og i visse områder enn andre, som videre kan føre til problemer. En kan forme en rekke skader som påløper av feil fottøy til den typen pronering man har. En måte en kan finne ut av hva som passer deg perfekt, er ved å prøve og gå i ulike sko og føle deg frem til hva som er mest komfortabelt for føttene dine. 

Overpronasjon

Ved overpronasjon vil du legge merke til at innsiden av foten ved ankelen får en overdreven innover bevegelse i foten når den blant annet treffer bakken ved gange eller løp, men når du sitter komfortabel på en stol vil den overpronerte foten se helt normal ut.  

En ser med andre ord bare en endring i foten når man legger vekt på den, og situasjonen i foten endres i mindre grad når en har støtte under foten fra for eksempel myke underlag som tepper. Problemet som kommer av at man overpronerer, er mengden tid foten oppholder seg i under pronasjonsbevegelsen og hvor dypt det går; noe som hindrer foten fra å fortsette bevegelsen og hente seg inn igjen til å supinere. 

Hvert steg vi tar når vi overpronerer fører til en ubalanse i kroppen og videre en overdreven slitasje i sener, ledd, muskler og leddbånd. 

Typiske symptomer en kan oppleve med overpronerte føtter er blant annet: 

 • Plantarfasciit / hælspore
 • Achilles tendinit
 • Smerter i fotbladet
 • Ryggplager 
 • Benhinnebetennelse
 • Knesmerter

Hvordan du kan sjekke hjemme om du kanskje har overpronasjon i foten vil vi forklare senere i artikkelen. 

Underpronasjon

Ved underpronasjon kan føttene dine være stive og ha en høyere rist og fotbue. I noen tilfeller så kan det være slik at det bare er hælen og tærne som kommer i kontakt med underlaget. Belastningen vil da være overdrevet i motsetning til de som har en mer normert pronasjon. Det vil si at en med underpronerte føtter sårt trenger en god del støtdemping for å unngå at belastningen fører til skade. 

Årsaken til at føttene dine kan ha supinasjon pleier som regel å være medfødt, men det kan også forårsaket av en svakhet i visse muskler i foten, ankelen eller i benet - svakheten kan være et resultat av: 

 • Feil fottøy
 • En feiljustering i kroppen
 • Eller en skade du har blitt påført i foten som skapte problemer for muskler eller sener

En fot som er overdrevent supinert vil ikke klare å tilpasse seg det underlaget den går på og muskler og bein som er omkring foten må jobbe hardere for å opprettholde balansen. Det vil over tid skape spenninger i ulike deler av kroppen, inkludert legger, kne, hofter og rygg - og vil føre til skader. Om det ikke skremmer, så er det enklere forklart slik at det kaster en pinne i hjulet til hele kroppen din og vil gi feiljusteringer og skader om problemet ikke blir korrigert. 

På lik linje med overpronasjon, vil man kunne legge merke til om man har denne typen pronasjon når en legger trykk på foten. I motsetning til overproneringen, vil de som underpronerer se at foten vinkles utover. 

Hva kan du gjøre selv:

 • Ta i bruk sko som gir ekstra god demping og som muligens gir den ekstra støtten i lengdebuen til foten din.
 • Prøv å unngå høyhælte sko og sko med tynnere såler, om du har sko med tynn såle kjøp en innleggssåle som kan gi litt ekstra støtte.
 • Prøv å unngå gåing og løping på hardt underlag som betonggulv og lignende da foten trives bedre på mykt underlag. Dette for å tilrettelegge stimuleringen av fotens muskulatur og leddfunksjon. Om du jobber i sykehus eller lignende hvor det er et hardt underlag, invester i sko som har god demping sånn at hælen ikke sliter seg i stykker med deg. 

 

Slik sjekker du det selv 

Veiledning for overpronering:

En kjapp og enkel måte å se om du overpronerer er å se på undersiden av skoene du bruker til vanlig, og se på der du har fått mest slitasje. Hvis det er slik at mesteparten av slitasjen ligger på innsiden av sålen nær hælen og nær store tåen din, kan det være en stor sannsynlighet for at du overpronerer. Du kan kanskje også legge merke til at skoene dine lener innover om du ser på de på et flatt underlag. 

Neste steg er å ta av seg sokkene og se på føttene dine barbeint. Har du en lav bue i foten eller flateføtter/plattfot? Da kan dette være enda et tegn på at du overpronerer.

De som overpronerer merker også en rekke symptomer;

  • Smerte i hælen eller i buen på foten
  • Plattfot
  • Hardhud
  • Smerte i kne, hofte eller rygg
  • Hammertå 

En annen finurlig ting en kan gjøre for å sjekke om du overpronerer, er å se på framsiden av leggen din. Følg beinet som går fra kneet hele veien til ankelen din. Om den går mot innsiden av foten din, så kan det hende at du overpronerer. Ideelt sett så vil en at beinet skal føres til lilletåen eller tåen ved siden av.

Veiledning for underpronasjon:

Du kan ta i bruk de følgende metodene for å undersøke selv hjemme om du har overdreven supinering, et annet ord for underpronasjon, i føttene dine

Som ved overpronering, kan du sjekke skoene dine for der du opplever mest slitasje. Normal slitasje på sko går fra utsiden av kanten til hælen, inn mot midten av skoen. Om det istedenfor viser seg at skoen din har mer slitasje på den ytre kanten av sålen, så kan du være en som supinerer. 

Neste steg er igjen å ta av seg sokkene og se på føttene dine barbeint. Men denne gangen så vil vi at du skal gjøre føttene dine våte. Gjør det og med hele vekten din, tråkk på et underlag eller overflate der du lett kan se fotavtrykket ditt; du kan også bruke brunt eller mørkt papir, eller lignende for at det skal bli synlig.

Om omtrent halvparten av fotbuen viser seg, så har du mest sannsynlig normal pronasjon. Om det derimot viser seg at veldig lite eller ingen tegn på fotbue er synlig, har du sannsynligvis underpronasjon. 

 

Løpesko og overpronasjon

De som har en overpronasjon i foten vil foretrekke sko som har god demping og støtte for å motvirke overdreven belastning og forebygge skader. Våre løpesko har blitt matet inn med svært god demping og gir den støtten dine føtter trenger om det viser seg at du overpronerer. Sjekk ut joggeskoene våre her!

Ønsker du å lese mer om sko egnet til trening? Sjekk ut vår artikkel om skoene du trenger til trening!

Tilbake til bloggen